Verschil lettertype en font

De woorden lettertype en font worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het niet hetzelfde. Een font is een lettersoort. Hierbij zijn de dikte, grootte en breedte standaard vastgesteld. Een voorbeeld van een font is Arial bold 11pt. Een lettertype is een reeks visuele attributen van een groep letters, bijvoorbeeld Verdana.

Serif, san-serif en script

Er zijn verschillende soorten fonts. Je hebt serif en san-serif fonts. Serif fonts hebben een schreefje, oftewel creatief vormgegeven uiteinden van letters. Dit kunnen bijvoorbeeld streepjes, afgeronde lijnen of krulletjes zijn. San-serif hebben geen schreefjes. Een andere categorie is het script font. Dit zijn fonts die een losse sfeer aan je ontwerp geven. Er zijn verschillende soorten script fonts, zoals brushletters, handgeschreven fonts en kalligrafieletters. Fonts worden vaak in meerdere varianten uitgebracht, zoals cursief, bold of medium. Dit worden font families genoemd.

Look en Feel

Over het algemeen worden serif fonts gezien als klassiek, traditioneel en chique en san-serif fonts als moderner en strakker. Script fonts daarentegen worden vaak gezien als elegant, creatief en vriendelijk. Bij het kiezen van een font is het dus belangrijk als je bewust bent van wat je als bedrijf wil uitstralen. Een combinatie van beide fonts is ook mogelijk. Goed gekozen fonts kunnen een positief effect hebben op de branding van je bedrijf. Hou er wel rekening mee dat leesbaarheid voor alles gaat!

Gebruik van een font

Je kunt niet zomaar ieder font gebruiken. Voor veel fonts is er een licentie nodig. Dit betekent dat je moet betalen voor het gebruik van het fonts. Er zijn wel websites die gratis aanbieden, zoals dafont.com en befonts.com. Let er wel op dat veel gratis fonts niet bedoeld zijn voor commerciële doeleinden. 

Naast het verkrijgen van een licentie moet er rekening worden gehouden met het gebruik van fonts op je website. Je kunt niet elk willekeurig font gebruiken, omdat de computer van de bezoeker het font ook tot beschikking moet hebben. Door het gebruiken van webfonts kun je dat probleem voorkomen. Een voorbeeld van een website met goede webfonts is Google Fonts. Deze fonts worden automatisch ingeladen wanneer een iemand je site bezoekt. Wanneer je hier geen gebruik van maakt, kan het zijn dat de website een ander ‘’standaard’’ font inlaadt. Je website ziet er dan anders uit dan dat hij ontworpen is. 

Conclusie

Bij het kiezen van een font moet je rekening houden met wat je bedrijf wil uitstralen. Op basis daarvan kun je de keuze maken om voor een san-serif, serif of script font te kiezen. Bij het gebruik van een font moet rekening worden gehouden met de website en het eventueel aanschaffen van een licentie. Wil je hulp bij het kiezen van een geschikt font? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!